La fel ca în cazul altor profesii din mediul juridic, accesul la funcția de consilier juridic este condiționat de parcurgerea unui stagiu de pregătire, în acest caz, de doi ani și de trecerea printr-un examen de definitivat. Vă prezentăm în acest material care sunt condițiile care trebuie îndeplinite de oricine dorește să devină consilier juridic, precum și motivele care îi pot obliga pe doritori să renunțe la o asemenea carieră.
Profesia de consilier juridic este reglementată la ora actuală de Legea nr. 514/2003, care stabilește că acest tip de specialist este responsabil cu apărarea drepturilor și intereselor legitime ale statului, ale autorităților publice centrale și locale, ale instituțiilor publice și de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum și ale persoanelor juridice de drept privat, precum și de Statutul profesiei de consilier juridic.
Privind dintr-o perspectivă mai concretă, un consilier juridic asigură consultanța și reprezentarea autorității sau instituției publice în serviciul căreia se află sau a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă. Cu alte cuvinte, această persoană apără zi de zi drepturile și interesele legitime ale acestora în raporturile pe care le au cu autoritățile publice, instituțiile de orice natură, precum și cu orice persoană juridică sau fizică, fie ea de naționalitate română sau străină. Totodată, un consilier juridic avizează și contrasemnează acte cu caracter juridic, în condițiile prevăzute de lege și de regulamentele specifice fiecărei unități.
Potrivit statutului profesiei, în exercitarea profesiei şi în legătură cu aceasta, consilierul juridic este independent profesional şi nu poate fi supus unor îngrădiri sau presiuni, el fiind protejat de lege împotriva acestora.
Din punct de vedere al modului în care ajunge să ocupe un astfel de post, un consilier juridic poate fi numit în funcție – moment în care primește statutul de funcționar – sau poate fi angajat în muncă devenind astfel salariat.
Potrivit Legii nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, acești specialiști au dreptul să constituie asociații profesionale și au drepturile și obligațiile prevăzute de lege potrivit statutului profesional și reglementărilor legale privind persoana juridică în serviciul căreia se află sau cu care au raporturi de muncă.
De asemenea, trebuie menționat că legislația în vigoare stabilește că activitatea de consilier juridic este considerată vechime în muncă juridică în funcțiile de magistrat, avocat, notar public sau alte funcții juridice.
Statutul profesiei de consilier juridic stabilește că printre activitățile pe care le poate desfășura zi de zi un astfel de specialist se numără:
acordarea de consultaţii cu caracter juridic în toate domeniile dreptului;
redactarea de opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea acesteia;
redactarea proiectelor de contracte, precum şi negocierea clauzelor legale contractuale;
În activitatea sa, consilierul juridic avizează şi semnează acte cu caracter juridic, avizul pozitiv sau negativ, precum şi semnătura sa fiind aplicate numai pentru aspectele strict juridice ale documentului respectiv. Astfel, potrivit legii, acesta nu se pronunţă asupra aspectelor economice, tehnice sau de altă natură cuprinse în documentul avizat ori semnat.